Konyhai lefolyó duguláselhárítás? 5 hatékony módszer

Otthon mosogattam, amikor serpenyő súrolása és öblítése közben észrevettem, hogy a víz nem folyik le a mosogatóból. A konyhai lefolyó duguláselhárítása nem kell, hogy mindig fejfájást okozzon.

Megnéztem, hogy nem került-e valami a lefolyóba, de semmi. Bekapcsoltam a konyha malacot, de nem segített.

Ahogy folytattam az edények mosogatását, láttam, hogy a víz még lassabban folyik le. Egy eldugult mosogatót látva a vacsora utáni takarításom még intenzívebbé vált, de nem segített semmi.

Biztos vagyok abban, hogy nem csak én tapasztaltam az eldugult konyhai lefolyók kellemetlenségeit. Az eldugult konyhai mosogatók a háztulajdonosok leggyakoribb vízelvezetési problémái közé tartoznak főleg azért, mert az ételmaradékok és a mosogató maradványok a rémálmok közé tartoznak.

Szerencsére az eldugult lefolyók is az egyik legkönnyebben orvosolható otthoni javítási gondok közé tartoznak. Mielőtt azonban feltűrné az ingujját, és belekezdene a házilagos duguláselhárításba, győződjön meg róla, hogy tisztában van az elméleti háttérrel.

Ha konyhai mosogató problémáról van szó, ne gondolja, hogy a vegyszeres lefolyótisztítók könnyű megoldást jelentene. A vegyi anyagok néha több kárt okozhatnak a rendszerben még akkor is, ha a dugulás kezdetben magasnak tűnik.

Ne hívja még a duguláselhárítót! Nagy esély van arra, hogy saját maga is megoldhatja a problémát a konyhai lefolyó duguláselhárításának 6 módszere valamelyikével:

1. Támadás forró vízzel

Ha haj, zsír, szappanmaradványok vagy más törmelék beleragad a lefolyóba, forró vízre lehet szükség, hogy a letapadt zsírkő és vízkő fellazuljon. Ez a legegyszerűbb megoldás, ami azt jelenti, hogy ez legyen az első lépés a mosogató dugulás megszüntetésekor.

Íme a következő egyszerű lépések:

 1. Forraljon fel 2 liter vizet a tűzhelyen.
 2. Öntse a forrásban lévő vizet közvetlenül a lefolyóba.
 3. Kapcsolja be a csapot és ellenőrizze, hogy a víz egyenletesen folyik-e le. Ha még mindig lassan folyik le, vagy mozdulatlanul áll a mosogatóban, ismételje meg a folyamatot.
duguláselhárítás forró vízzel

Fontos megjegyzés: Ne próbálja ki ezt a módszert, ha a lefolyó PVC csövekhez van rögzítve, mivel a forrásban lévő víz megolvaszthatja vagy károsíthatja a műanyagot.

Ha a forrásban lévő víz a második próbálkozás után sem oldja fel a dugulást, itt az ideje, hogy másik módszerre térjen át. Sajnos a mosogatója túl makacs az egyszerű forró vizes duguláselhárításhoz.

2. Ha van, ellenőrizze a konyhamalacot

Ha a mosogatójában van szemétdaráló, akkor ez is lehet a szennyvíz elvezetés problémájának oka. Ha maradékok vannak benne, a bekapcsolása gyakran megoldja a dugulást. Előfordulhat, hogy a túlmelegedett vagy nem megfelelően működő daráló be sem kapcsol, de a könnyű újraindítás érdekében újraindíthatja az egységet az oldalán vagy az alján. A daráló újraindítása után próbálja meg újra bekapcsolni a probléma megszüntetéséhez.

3. Pumpálás

Ha eddigi próbálkozásaim nem jártak sikerrel, itt az ideje, hogy megpróbálkozzon a pumpálással. Kövesse az alábbi lépéseket:

 • Töltse fel a mosogatót forró vízzel, amíg kb. félig meg nem telik.
 • Helyezze a dugattyút a lefolyó fölé, és kezdje el gyorsan fel és le pumpálni.
 • Távolítsa el a pumpát, és ellenőrizze, hogy a víz lefolyik-e.
 • Ismételje meg a folyamatot, amíg a víz szabadon lefolyik.

Ha a mosogató több pumpálási kísérlet után sem folyik le megfelelően, akkor más módszert kell kipróbálni.

4. Szódabikarbóna és ecet

Ez a megközelítés természetes a vegyi lefolyótisztítók használatának alternatívája is. A szódabikarbóna és az ecet is gyakori háztartási cikk, amelyet valószínűleg Ön is tart a konyhában.

Kövesse ezeket a lépéseket, hogy a lefolyótisztító keverék hatásos legyen:

 1. Merje ki a vizet a mosogatóból egy tállal.
 2. Öntsön egy csésze szódabikarbónát a lefolyóba, egy kanál segítségével nyomja be a port a lefolyóba.
 3. Öntsön egy csésze fehér ecetet a lefolyónyílásba.
 4. Helyezzen egy dugót vagy fedelet a lefolyóra a nyílás lezárásához.
 5. Hagyja a keveréket 15 percig ülepedni és hatni.
 6. Távolítsa el a fedelet, és forró csapvizet engedjen a lefolyóba.
 7. Forróbb vízzel bontsa ki az intenzívebb lerakódásokat.

Mint minden duguláselhárítási módszer esetében, ennek az alternatívának sem 100%-os a sikeressége. Ha azonban úgy tűnik, hogy a műveletek elvégzése után előrelépett a duguláselhárítási folyamatban, ismételje meg a lépéseket a dugulás teljes megszüntetéséhez.

5. Próbálja ki a csőkígyót

A duguláselhárító spirálnak van egy tekercselt csőkígyója, amely képes behatolni a lefolyóba. Amint a kígyó akadálynak ütközik, elforgathatja a fogantyút, hogy kiszabadítsa a törmeléket és kihúzza a lefolyóból. Az elektromos csőkígyók még több energiával képesek kidugítani az eltömődött lefolyókat.

Makacs dugulás a lefolyó házilag

Ha nincs csőgörénye, egy ruhaakasztóval is próbálkozhat. Egy fogóval tekerje fel az akasztót egy hosszú drótdarabbá. Fogja meg a kampós végét, mert ezzel fogja megragadni a törmeléket. Ha szükséges, a fogók segítségével beállíthatja a kampó szögét, hogy az könnyen be tudjon hatolni a lefolyónyílásba.

Függetlenül attól, hogy melyik eszközt használja, egyszerűen csak dugja a lefolyóba. Ne próbálja túl durván nyomni, mert véletlenül tovább tolhatja a dugót a csőben. Amikor úgy érzi, hogy a szerszám hegye akadályba ütközik, akassza fel, és húzza ki a törmeléket a lefolyón keresztül. Addig folytassa ezt, amíg nem érzi úgy hogy az elzáródás megszűnt. Folyasson forró vizet a lefolyóba, hátha elősegíti ezzel a dugulás megszűnését.

Hogyan lehet megelőzni a jövőbeni dugulásokat?

Ha sikerült megoldani, hogy a konyhai mosogatója ismét rendesen lefolyik, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy megakadályozza a jövőbeli dugulásokat. A legfontosabb megelőző intézkedés az, hogy ne dobjon a lefolyóba olyan tárgyakat amelyek dugulást okozhatnak.

Például:

 • Zsír, zsírok és olajok.
 • Húsdarabok.
 • Kávézacc nagy mennyiségben.
 • Tojáshéj.
 • Keményítő tartalmú ételek, például tészta, rizs vagy kenyér.
 • Gyümölcshéj
 • Gumi.
 • Festék.
 • Papírtermékek, például papírtörölközők vagy élelmiszer-csomagolók.

A fenti listán szereplő tételek mind szeméttárolóba valók.

Ezen kívül érdemes időnként ledugózni a mosogatót, és teleengedni forró vízzel, majd kihúzva a dugót a forró víz nagy nyomással megtisztítja a lefolyórendszert.

A másik lehetőség, hogy a szódabikarbóna-ecet kombinációs tisztítással időnként karbantarthatja a lefolyó rendszerét 1-2 havonta.